València

L'ECA de Riba-roja de Túria acull les obres murals i escultòriques d'Enric Mestre

Més de seixanta peces elaborades durant les últimes tres dècades es poden veure en les dependències del Castell de la localitat valenciana

Imatge d'Enric Mestre amb els invitats en l'espai d'art de Riba-roja ABC

ABC

L’Espai d’Art Contemporani El Castell (ECA) de Riba-roja de Túria ha inaugurat aquest dimecres l’exposició “El món geomètric d’ Enric Mestre”. La mostra inclou més de seixanta peces de l’autor d’Alboraia i comprén quasi trenta anys d’activitat artística . Així, es poden observar obres signades en la dècada dels 90 del segle passat i, també, les seues últimes creacions. L’exhibició es podrà visitar fins al pròxim 4 de novembre .

Com apunta el catedràtic d’Estètica de la Universitat de València Román de la Calle, autor del text que acompanya el catàleg de l’exposició, és impossible aproximar-se a l’obra d’Enric Mestre sense tenir en compte dues disciplines artístiques : la pintura i l’escultura ceràmica. Justament, eixe és el recorregut que segueix el muntatge de l’exposició ubicada a l’ECA de Riba-roja de Túria. D’aquesta manera, com assenyala el professor De la Calle, en els murs del centre d’art dialogues ambdós registres i acaben per desvelar les arquitectures, formes i colors que conformen la visió del creador.

Un itinerari vital

L’exposició “El món geomètric d’Enric Mestre” es configura al voltant de set espais diferenciats. En primer lloc, “Arquitectures per a la mirada” comprén obres elaborades entre 1990 i 2012 . En elles trobem formes que reclamaren l’atenció de l’artista a partir de l’observació de l’entorn. En algunes es perceben estructures pròpies de l’horta valenciana, mentre que altres són fruit de l’abstracció. Predomina el gres i l’engalba, amb colors obscurs i, en alguns casos, esmaltats.

Vista de l'exposició d'Enric Mestre en El Castell de Riba-roja de Túria ABC

D’altra banda, les formes rectangulars es recomponen sobre el llenç en la secció “Estructures minimalistes”. Aquests acrílics signats en 2012, amb preponderància dels colors neutres, reprenen els traços simples característics de l’autor. Enric Mestre es reafirmava així en una de les seues màximes vitals : menys és més. Tanmateix, com ell mateix recorda, no hi ha dues teles iguals i tot depèn de la forma en què es miren. A més, eixos espais cromàtics també es traslladen a algunes de les seues creacions més recents, uns panells de gres amb engalba i esmalt.

L’apartat “Arquitectura pintada” inclou peces de la primera dècada d’aquest segle . En elles, l’artista alça estructures d’angles rectes mitjançant planxes. A més, i ntrodueix pastes de colors i uniformes que fan visible el bastiment escultòric de les obres.

Durant 2013, l’artista va experimentar amb materials sintètics sobre llenç amb degradacions sobre negres, grisos i rojos. El resultat van ser quadres de mida mitjana i gran -entre 90 centímetres i més d’un metre d’alçada- que han estat reunits en “Terres de foc”. Eixa mateixa filosofia impregna els olis i acrílics sobre cartolina de “Silencis, nocturns i espais en gris”. Elaborades durant els últims sis anys, el contrast amb les obres anteriors es troba en els colors , que ací són més clars.

Per últim, la diversitat de l’univers cromàtic d’Enric Mestre té la seua expressió en “Alicatats”, amb una sèrie de pintures de 2008, i “Espais ambigus”, elaborades entre 2009 i 2010. En el primer cas, les geometries marcades sobre línies irregulars s’han omplert amb olis de colors cridaners i pastís. D’altra banda, l’artista va recrear plànols tridimensionals sobre fusta i va fer servir els acrílics rojos, marrons, negres, verds i blaus amb ombres i degradats per a jugar amb la percepció i la imaginació.

Enric Mestre: biografia

Enric Mestre Estellés va nàixer a Alboraia (València) en 1936. Va estudiar Dibuix en l’Escola de Sant Carles de València i Ceràmica en l’Escola Pràctica de Ceràmica de Manies, dirigida per Alfonso Blat, i en l’Escola d’Arts Aplicades de València. Finalment, es va llicenciar en Belles Arts per la Facultat de Sant Carles, de la Universitat Politècnica de València, en 1982.

Imatge de Enric Mestre Estellés ABC

En 1964, va cursar estudis sobre vidriats artístics d’alta temperatura al Lycée Technique Henry Brisson de Vierzon (França) gràcies a una beca de la Universitat de València. Durant la seua carrera ha rebut nombrosos guardons nacionals (Primer premi en el Concurs Nacional de Ceràmica de Manises, 1972; Premi Nacional en el Concurs de Disseny Industrial de la Fira de Ceràmica de Valencia, 1972; Primer Premi en el Concurs Nacional de Ceràmica de Calvià en Mallorca, 1982; Premi Alfons Roig de la Diputació de València, 1999; Premi de les Arts Plàstiques de la Generalitat Valenciana, 2009) i internacionals (Medalla d’Or de l’Estat de Baviera a Munich, 1976; Bayerischer Staatspreis, Alemanya, 2010; Preis de Lotte Reimers – Stiftung Zur Förderung Der Keramischen Kunst, Alemanya, 2010).

Les seues obres han format part d’exposicions individuals i col·lectives en tot el món, especialment a Espanya, Dinamarca, Alemanya, Suïssa, el Regne Unit, Holanda, França i el Japó. A més, les peces d’Enric Mestre formen part dels fons dels centres d‘art més importants de la Comunitat Valenciana (Museu de Ceràmica de Manises; Museu d’Elx; Museu de Vilafamés; Museu de Belles Arts de València; Museu Nacional de Ceràmica González Martí); de España (Museu d’Art Contemporani de Madrid; Museu de Ceràmica de Barcelona); i de l’estranger (Museu Arlana de Ginebra; Museu de Bechyne de la República Txeca; Museu de les Arts Decoratives de Praga; Tennessee State Museum; o The Museum of Modern Ceramic Art de Gifu, Japó). A més, les seues creacions també es troben en nombroses col·leccions particulars i ha realitzat desenes de murals en ceràmica per a empreses i entitats.

És membre de l’Acadèmica Internacional de la Ceràmica des de 1979 i, en 1983, va ser nomenat acadèmic de número de la Reial Acadèmica de Belles Arts de Sant Carles de València. Ha assistit a Congressos de Ceràmica i ha desenvolupat la seua activitat creativa en ciutats de tot el món.

El Espai d’Art Contemporani El Castell

L’ECA va obri les seues portes en maig de 2017 amb l’objectiu de donar a conèixer el treball de creadors contemporanis. Així mateix, la seua voluntat és dinamitzar el circuit artístic de la Comunitat Valenciana y fomentar les manifestacions creatives d’avantguarda entre la ciutadania.

L’Espai d’Art Contemporani El Castell compta amb un Consell Assessor format pe r reconegudes personalitats de la cultura contemporània . Actualment, aquest organisme està format per Rafael Alcón, arquitecte y expert en art; José Luis Cueto, degà de la Facultat de Belles Arts de València; Román de la Calle, crític d’art i catedràtic d’Estètica de la Universitat de València; Enric Gómez, assessor cultural de l’Ajuntament d’Alfafar; Carlos Pascual de Miguel, col·leccionista d’art i ex president de la Fundació Cañada Blanch; i José Sanleón, artista i professor de la Facultat de Belles Artes de València. El professor Juan José Campos exerceix de secretari i el regidor Francisco Caparrós Durán és el coordinador.

Els murs del castell d’aquesta localitat del Camp de Túria han acollit les exposicions “Vigílies” de Toni Cucala; “No solament mires. Escolta. Projectes 2002/2017” de Pepe Gimeno; i “SIETESERIESVIAJESIVIDAS” de José Morea. D’aquesta manera, “El món geomètric d’Enric Mestre” és el quart projecte expositiu de l’ECA de Riba-roja de Túria.

L'ECA de Riba-roja de Túria acull les obres murals i escultòriques d'Enric Mestre

Comentarios
0
Comparte esta noticia por correo electrónico

*Campos obligatorios

Algunos campos contienen errores

Tu mensaje se ha enviado con éxito

Reporta un error en esta noticia

*Campos obligatorios

Algunos campos contienen errores

Tu mensaje se ha enviado con éxito

Muchas gracias por tu participación