Tapas Spanish Design For Food

El Centre del Carme porta a València l'exposició que promociona la tapa en l'àmbit mundial

La mostra fa homenatge a la tradició culinària des del punt de vista del disseny i es pot visitar entre el 20 d'octubre i el 22 de gener de 2017

Cartell promocional de l'exposició «TAPAS» al Centre Cultural del Carme de València ABC

ABC

«TAPAS. Spanish Design For Food» és una exposició que fa homenatge a aquesta tradició culinària –la d'anar de tapes– típicament espanyola. L'acull el Centre del Carme de València, i és en si mateixa una xicoteta degustació -un tapeig- de tot el que rodeja el món del menjar des del punt de vista del disseny : en la cuina, sobre la taula, als cellers, l'etiqueta dels vins i productes.

El títol «TAPAS» , paraula ja d'àmbit internacional, fa referència a la forma de menjar en xicotetes porcions, mesclant sabors molt diferents i que és, al mateix temps, un ritu social i una forma de compartir.

La creativitat de dissenyadors, arquitectes, cuiners i cellers espanyols arriba a la ciutat del Turia de la mà d'aquesta mostra produïda per Acció Cultural Espanyola (AC/E) i comissariada per Juli Capella , que mostra com disseny i gastronomia s'interrelacionen de manera creativa a Espanya. Per a esta itinerància, segons indica la Generalitat Valenciana en un comunicat, la exposició ha sigut organitzada conjuntament amb el Consorci de Museus .

El comissari Cappella, dissenyador i arquitecte, ofereix amb «TAPAS» un aperitiu de les variades aportacions del disseny en la gastronomia a través de tres espais : la Cuina, la preparació i el seu instruments; la Taula, els objectes per a la degustació de l'aliment; i el Menjar, el disseny mateix dels aliments.

L'exposició arriba a València després de visitar dotze ciutats estrangeres : Miami, Washington, Seül, Toronto, Ljubljana, Albuquerque, León (Guanajuato), Mèxic DF, Budapest, São Paulo, Lisboa i Porto, a més de Madrid.

Les cèlebres setrilleres de Rafael Marquina, el modern estoig de cocció al vapor de Lekué , les ceràmiques de Marre Moerel o Jaime Hayón, o la versió actualitzada de la bóta de vi per a esportistes de Noviembre Estudio, són algunes de les 250 peces que es podran veure al Centre del Carme, entre el 20 d'octubre i el 22 de gener de 2017 , i que ja han pogut gaudir milers de visitants en diverses capitals mundials.

Seleccionades pel disseny gràfic de la seua etiqueta, es podran veure en una vitrina 100 botelles de vi espanyol; i en unes pantalles gegants, una selecció de restaurants destacats pel seu disseny interior i de cellers per la seua cuidada arquitectura.

Promoció de l'art valencià

A l'acte inaugural, al que ha acudit la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, el director del Consorci de Museus , José Luís Pérez Pont, ha donat les gràcies a Acció Cultural Espanyola AC/E «per portar a València una nova proposta expositiva i triar novament el Consorci de Museus com a porta d'entrada i com a eix vertebrador de l'oferta cultural » en la terra dels valencians.

Pérez Pont ha assenyalat que des del Consorci de Museus continuaran treballant «en esta línia de col·laboració amb institucions d'àmbit estatal i, especialment, amb entitats com AC/E», la labor de la qual se centra, a més, en la projecció de la cultura valenciana cap a l'exterior. «Considerem que l'art valencià té tot el potencial per a promocionar-se en l'àmbit internacional», ha afegit.

«Esta exposició posa l'èmfasi sobre una disciplina, la del disseny, a la qual poques vegades obrim les portes d'un museu. Aquesta exposició és un homenatge al disseny i als dissenyadors espanyols i, per descomptat, també als valencians. És una manera d'aproximar-nos, de conéixer i reconéixer el seu treball a través de les seues aportacions en el camp de la gastronomia», ha explicat el director del Consorci.

«TAPAS» compta amb la intervenció de dos destacats creadors de «Food Design» que han dedicat part de la seua obra al tema gastronòmic: l'ex-designer Martí Guixé , que ha creat un menú de menjar líquid, «Embedded Drinks»; i Antoni Miralda , artista multidisciplinari, que ha ideat «Food Photocall», un «photocall» triangular amb tres receptes de tapes típiques, on els visitants podran retratar-se i participar escrivint les seues receptes favorites.

Llibre i audiovídeo

L'exposició s'acompanya del llibre «TAPAS. Spanish Desing for Food», editat per Acció Cultural Espanyola, amb pròleg de Ferran Adrià i un text del crític gastronòmic Pau Arenós. Conté més de 600 il·lustracions en 216 pàgines d'edició bilingüe espanyol/anglés, on es detallen tots els productes presents en l'exposició.

«TAPAS» reuneix objectes dissenyats o fabricats a Espanya. Inclou productes dissenyats per espanyols fabricats a l'estranger, però també s'han seleccionat peces de dissenyadors estrangers produïdes a Espanya. Se centra, principalment, en els últims 25 anys amb alguns senyals a la tradició popular. Es mostra la típica paella valenciana, o la bóta, la botija i el porró , tres instruments per a compartir la beguda de forma higiènica. Però, al seu torn, es presenten versions noves d'aquests instruments de la mà de jóvens dissenyadors . Així com enginyosos instruments de cocció com el Fakircook, ideat pel xef Jordi Herrera, el kit d'esferificación dels germans Adrià, o un plat «viu», en moviment, disseny d'Andreu Carulla. L'exposició ofereix un aspecte de modernitat i d'avantguarda amb alguns dels dissenys realitzats exclusivament per a restaurants d'alt nivell com el que fóra El Bulli, El Celler de Can Roca o Mugaritz.

També inclou un audiovisual amb una selecció de restaurants notoris pel seu disseny interior com el de Quique Dacosta ; un altre amb diversos cellers espanyols que destaquen per la seua arquitectura, com les dissenyades per Gehry, Hadid, Calatrava o Moneo, i una selecció de cent botelles de vi que destaquen per l'atrevit i atractiu disseny del seu etiquetatge.

Ferran Adrià , el qual afirma que «cuinar és dissenyar plats» va començar una xicoteta revolució en incorporar dissenyadors industrials en la seua cuina per a presentar les seues creacions de forma exclusiva, definint al mateix temps contingut i contenidor. Esta singular interrelació creativa entre cuina i disseny s'ha convertit en un dels trets emergents del nostre país amb major projecció internacional.

Comentarios
0
Comparte esta noticia por correo electrónico

*Campos obligatorios

Algunos campos contienen errores

Tu mensaje se ha enviado con éxito

Reporta un error en esta noticia

*Campos obligatorios

Algunos campos contienen errores

Tu mensaje se ha enviado con éxito

Muchas gracias por tu participación