Fotografia
«Fragments d'un any»: un viatge per l'actualitat de la Comunitat a través de fotoperiodistes valencians
La Unió de Periodistes Valencians organitza esta mostra amb imatges sobre els esdeveniments noticiables dels últims dos anys
![Imatge de l'exposició «Fragments d'un any»](https://s1.abcstatics.com/media/espana/2016/12/01/fragments-mes-dun-any-klMH--620x349@abc.jpg)
Un recorregut pels fets més rellevants de l'any anterior a través de les fotografies dels professionals valencians del periodisme gràfic. És el que oferix l'exposició «Fragments d'un any» de fotoperiodisme, que organitza cada any la Unió de Periodistes Valencians (UPV) des de 2003.
Ara, estrena la seua versió online ( http://projectefragments.com/fragments-dun-any/ ), on es pot trobar la informació en format vídeo i web dels esdeveniments més destacats del període 2014-2016 que dotze fotoperiodistes membres de la UPV van plasmar.
Alberto Iranzo, Alberto Saiz, Eva Máñez, Fernando Bustamante, Germán Caballero, Irene Marsilla, José Cuéllar, Jesús Prats, Juan Carlos Cárdenas, Manuel Bruque, Mónica Torres i Rober Solsona –este últim fotoreporter del diari ABC a la Comunitat Valenciana– documenten de manera gràfica i informativa la història contemporània de la Comunitat per a facilitar, segons expliquen des de la UPV, «la seua difusió i consulta, de tal forma que es cree un ampli fons documental que inclús puga generar futures exposicions i catàlegs ».
Així, a la pàgina web es pot veure el vídeo amb les quasi 80 fotografies sobre els esdeveniments noticiables dels últims dos anys, i també es pot consultar la biografia d'aquests fotoperiodistes «i el que pensen sobre la situació del fotoperiodisme hui en dia , si té una funció social, si és una eina per a donar veu a la societat, si és un art o si es desenvolupa en condicions adequades».
(A través d'un vídeo que es pot consultar ací : Canal Youtube , es poden veure aquestes entrevistes al complet).
Des de que la Unió organitzara durant una dècada (2003-2013) esta mostra, s'han exhibit més d’un miler d’imatges en deu edicions, i la iniciativa ha evolucionat fins a l’actual Projecte Cultural Fragments, que inclou l'exposició «Mitologia del periodisme gràfic» (del 19 de novembre al 29 de gener Centre del Carme).
A més, compta amb activitats paral·leles dirigides a professionals i societat civil, la primera beca de producció Fragments i la pàgina web amb contingut multimèdia «per a difondre el treball dels fotoperiodistes locals».
La creació d'este nou model ha tingut el suport de la Diputació de València, el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i el MuVIM, així com dels patrocinadors oficials, DKV Assegurances i Consum. Amb l'ajuda, l'organització destaca el caràcter «més atractiu per a institucions i patrocinadors».
La iniciativa de passar d'exposar les imatges en un museu a formar part d'un contingut web passa per oferir als ciutadans el «poder seguir consultant i valorant el treball dels fotoperiodistes valencians ». D'esta forma, la mostra no te una durada determinada i es deixa «el format expositiu per a la reflexió, i el format multimèdia per a la informació, sent accessible per a tothom de forma indefinida i afegint contingut any rere any amb l'objectiu de poder-ho valorar en el seu conjunt amb el pas del temps».