ABC en Valencià
La Diputació gestiona ja les taxes i impostos a més de 200 municipis valencians
El Servici de Gestió Tributària provincial es fa càrrec de més de 3 milions de rebuts i un volum econòmic de 360 milions d'euros
La Diputació de València segueix rebent sol·licituds d'ajuntaments i ens comarcals per a encarregar-se de la gestió, la recaptació voluntària i l'executiva de taxes i impostos, a través d'un Servici de Gestió Tributària (SGT) pel qual en l'actualitat passen 3 milions de rebuts anuals i que mou un volum econòmic d'al voltant de 360 milions d'euros.
El SGT de la Diputació, que es troba preparat per a formar part de la futura Agència Tributària Valenciana, treballa amb 202 ajuntaments, 60 comunitats de regants, 4 consorcis i 5 mancomunitats , a més de l’EPSAR i el Consorci Provincial de Bombers, als quals ofereix la gestió i inspecció de diferents taxes i tributs, així com la recaptació voluntària i executiva de l'IBI, l’IAE, l'Impost de Vehicles de Tracció Mecànica, la taxa de Tractament de Residus Urbans o el cobrament de multes de trànsit, entre altres ingressos municipals.
El creixement del SGT s'aprecia clarament comparant les dades del període 2008-2016, en el qual a més de triplicar la recaptació en concepte de taxes i impostos gestionats des de la Corporació provincial, s'ha passat de 200 a 274 institucions que a dia de hui tenen delegat aquest servei –amb la gestió i el cobrament d'una o diverses taxes- a la Diputació. El SGT, per la seua banda, ha passat de 130 a 147 treballadors , distribuïts en la seua seu central i les oficines comarcals.
També les dades del passat exercici i el que portem de l'actual demostren que cada vegada són més els ens locals i comarcals que confien la seua gestió tributària, en part o íntegrament, a la Diputació de València, a través de l'àrea d'Hisenda que dirigeix Toni Gaspar. En 2016, l'Ajuntament d'Alboraya, la Comunitat de Regants Alts Regs de Vilanova de Castelló i la Mancomunitat del Camp de Turia van sol·licitar adherir-se al servei prestat per la Corporació, mentre que Buñol, la Pobla Llarga, Massalfassar, Casas Bajas, Casas Altas, Vallanca i Cortes de Pallás van ampliar les seues sol·licituds.
En este primer trimestre de 2017, les noves sol·licituds han arribat dels ajuntaments de Benisanó, Carcaixent i Alzira i de la comunitat de regants ‘Sociedad Pou de Maimona’, mentre que Quatretonda, la Puebla de San Miguel, Piles i Riola han demanat una ampliació del servici. El ple del mes d'abri l ha aprovat la petició d'Alzira per a la recaptació executiva de multes de trànsit i sancions per infraccions de les ordenances municipals; la de Piles per a la recaptació executiva de l’IAE; la de Riola sobre la gestió d'altres ingressos de dret públic i la de ‘Sociedad Pou de Maimona’ per a fer-se càrrec de la recaptació executiva dels deutes dels seus comuners.
El president de la Diputació, Jorge Rodríguez , valora molt positivament este creixement del SGT, no solament perquè “demostra que estem preparats per a l'arribada d'eixa agència única pilotada per les tres diputacions”, sinó perquè “millora els serveis a la ciutadania, ja que si paguem tots, pagarem menys”, ha afegit el president.
Rodríguez ha incidit en la “ necessitat de ser eficaços i fer més amb menys”, la qual cosa es reflecteix en una reducció dels costos i una millora del servei que es presta als municipis. “La fi última és donar el millor servei a les persones”, ha conclòs el màxim responsable de la institució provincial, que destaca la recent reestructuració del SGT, consensuada amb tots els sindicats.
En paraules del diputat d'Hisenda, Toni Gaspar , en esta reestructuració “s'ha tractat de racionalitzar i professionalitzar un servici que atén les necessitats dels ajuntaments , les delegacions dels quals han augmentat de forma considerable, al mateix temps que fem un pas més cap a l'agència tributària única que pretén la Generalitat”.