Cultura

Alarma per la situació laboral del artistes valencians, amb un atur del 58%

L’informe anual d’ AISGE revela una preocupant precarietat, especialmente al sector audiovisual

Escena de «A per totes», en el Teatro Rialto de Valencia ROBER SOLSONA

Marta Moreira

L’informe sobre la situació sociolaboral dels artistes valencians ha presentat un panorama desastrós: altíssimes tases d’atur, pràctica inexistencia d’ajudes publiques i sous per baix del que marca el conveni. Aquest document, elaborat per la Fundació Aisge –entitat que gestiona els drets de propietat intel.lectual d’actors e intèrprets de tota Espanya– destapa a més el fet de que les condicions laborals dels artistes valencians de teatre, dansa y doblatge són molt més precàries que les dels seus companys de professió a Barcelona i Madrid. Per si no fóra poc, el colectiu d’artistes del sector audiovisual i escènic valencià es el més envellit de les regions sotmeses a l’estudi.

Concretament, el 58% dels artistes de la Comunitat no troben treball al seu sector ; un percentatge d’atur que es deu punts més alt que la registrada a nivell estatal. En qualsevol cas, la situació dels treballadors al sector audiovisual és notablement pitjor (75% d’atur) que la dels actors de doblatge, que baixa fins al 27%.

Aquesta realitat explica per què fins al 44% de les persones enquestades a la Comunitat s’han vist obligades a treballar en altres sectors per tal d’arribar a fi de mes, tot i que el 65% dels aturats del sector no reben cap prestació pública.

La precarietat en el món de la cultura es trasllada igualment a les persones que sí troben feina al seu sector. El 34% del artistes cobren per davall del salari de conveni ; un percentatge encara pitjor si parlem dels dobladors. Els millor situats són els ballarins , ja que un de cada quatre cobra retribucions superiors al mínim.

Com a conseqüència de les darreres dades, Aisge ha concluït que el 70% dels artistes en la Comunitat Valenciana viuen per davall de la línia de la probresa . Dins d’aquest grup, un 17% tenen uns ingressos d’entre 500 i 1.000 euros al mes. Pocs superen la condició de «mileuristes».

Pel que fa a la situació de les dones , l’informe estableix que, encara que existeix un agravi comparatiu davant els homes, aquest és menys sangrant que en altres territoris espanyols.

Comentarios
0
Comparte esta noticia por correo electrónico

*Campos obligatorios

Algunos campos contienen errores

Tu mensaje se ha enviado con éxito

Reporta un error en esta noticia

*Campos obligatorios

Algunos campos contienen errores

Tu mensaje se ha enviado con éxito

Muchas gracias por tu participación